Hat föder hat


Jag kan inte låta bli att kommentera dagens demonstrationer i centrala Stockholm. Främlingsfientliga "högerextremister" eller "nazister" fick för sig att demonstrera mot det öppna och demokratiska samhället, på självaste Nobeldagen till världens beskådan. Sorgligt och fruktansvärt på alla sätt och vis.

Något som är precis lika sorgligt och fruktansvärt är motdemonstrationerna som urartade i stenkastande och hatiska ord. Som ett brev på posten väcktes därefter hatet mot "kommunisterna" till liv, då motdemonstranterna betecknades som "vänsterextremister". Sedan hatet mot de som hatar "kommunisterna". Ett utmärk exempel på att hat föder hat.
En evig ond spiral.

Att besvara våld med våld eller nedvärderande ord med nedvärderande ord löser inga problem. Det föder bara ännu mer hat. Låt oss inte sjunka till den nivån. Låt inte någon annans hat föda hat i dig. Disarm them with kindness!

Ingen bör uttrycka sig nedvärderande mot någon annan, vare sig det berör grupper som kallas "invandrare", "nazister", "kommunister" eller någon annan beteckning som har uppkommit i syfte att klumpa ihop och särskilja människor.

Låt heller inte hat som är fött av hat föda ännu mer hat. Hata inte demonstranterna för att de hatar, men hata heller inte motdemonstranterna för att de hatar de som hatar. Rise above.

Tankar som passerar i mitt sinne denna dag: Vad har vi för rätt att kalla Sverige för "vårt land"? Landsgränser är ju bara något som vi människor har hittat på. Vad är det som säger att ett land tillhör dem som råkar vara födda inom dess påhittade gränser? Kan man ens äga ett land? Och, om vi ska dra det ett steg till: Kan vi ens påstå att Jorden tillhör människan? Om nu Jorden tillhör någon så tillhör den väl alla levande varelser i samma utsträckning, utan undantag eller graderingssystem? Men egentligen, om vi ska dra det ytterligare ett steg, så kan vi nog inte påstå att Jorden tillhör någon alls. Vi får vandra på Jorden men vi äger den inte. Som en ung indianpojke sa: "Den store anden placerade mig här för att ta väl hand om marken och inte göra någon illa."

Kärlek till alla! Även till de vilsna själar som demonstrerar mot demokratin och de vilsna själar som kastar sten, för kärlek föder kärlek.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0